De naam van mijn website MijnRussisch uitleg

Добро пожаловать - Welkom

14.06.2016

Добро пожаловать!

Welkom bij MijnRussisch!

Welkom = Добро пожаловать

Het ‘brood en zout’ traditie = Традиция «Хлеб и соль»

Het ‘brood en zout’ is een traditionele Slavische welkomsceremonie. Dat plaats vindt wanneer belangrijke gasten arriveren. Vrouwen in Russische klederdracht ontmoeten de gasten met het ‘brood en zout’ op een prachtig geborduurde doek. De gasten krijgen een stuk brood aangeboden dat zij in een schaaltje met zout kunnen dopen. Dit geeft voorspoed en geluk.

Ik vertel u iets over de geschiedenis van het ‘brood en zout’ traditie. Het heeft zijn oorsprong als volksgebruik gekregen in Rus. Rus was een historische regio in Oost-Europa waar de Oostelijke Slaven woonden. Dat was een gebied in het tegenwoordige Noord-Oekraïne, Noordwest-Rusland, Wit-Rusland, oostelijk Polen en Slowakije.

Wanneer de keizer of keizerin steden bezocht, gaven kooplieden en de lagere adel, als teken van gastvrijheid, een brood op een ronde schaal bedekt met een mooie geborduurde doek. Een vaatje zout werd boven op het brood of in een gat in de korst van het brood geplaatst.

Omdat brood en zout toendertijd erg kostbaar was, was het een waardevol geschenk.

Het brood symboliseert welzijn. Het zout beschermt mensen van boze geesten en symboliseert schoonheid van de ziel.

De plechtigheid vond ook plaats, wanneer een landeigenaar voor zijn trouwen langs de dorpen reed, om zijn aanstaande bruid te introduceren.

Deze Slavische traditie leeft nog steeds voort. Zowel in de landen (Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne) zelf, als bij Russische emigranten.

Het ‘brood en zout’ wordt ook bij trouwpartijen gebruikt om een bruidspaar te begroeten. Dat doen de ouders van de bruidegom.

Поделиться: